Over

Hoi! Ik ben Sjors en schrijven is mijn hobby. En nu heb ik een website.

In den beginne

Mijn vroegste schrijfherinnering gaat terug naar groep 4 van de basisschool. Ik schreef een verhaaltje over een indiaan die op een grote vogel vloog en hoewel ik het ongetwijfeld gejat heb van iets wat ik toen gezien/gelezen heb, was ik de rest van mijn basisschooltijd steeds zeer verheugd als bleek dat we een verhaal of gedicht mochten schrijven voor een opdracht.

In groep 5 deed ik tijdens de kinderboekenweek mee aan een wedstrijd op school met een verhaal over een uitvinder (dat wilde ik worden “als ik later groot was”) die met een grote vliegmachine naar een onbewoonde plek vloog en “vreemde wezens” ontdekte. En ik won! Alleen niet met het verhaal, want ik kreeg de “Gouden Penseel” voor mijn illustraties (ik tekende ook heel graag).

Tijdens datzelfde schooljaar raakte in bevriend met Jarl en in groep 7 zijn we ook samen aan het schrijven gegaan: humoristische verhalen met een (zeer) absurdistische inslag. Qua humor zitten we op één lijn en het samen schrijven is zó leuk om te doen dat het inmiddels heeft geresulteerd in drie verhalenbundels: Sjors & Jarls Wondere Wereld (2008), Ik hoor paarden (2013) en Vleespet (2021). In de loop der jaren zijn we (gelukkig) wel beter gaan schrijven, maar we hebben nog steeds dezelfde rare humor die we hadden toen we als tienjarigen ons eerste verhaaltje schreven.

Ondertussen

Het duurde nog wel een tijdje voor ik serieuzer met schrijven bezig ging (letterlijk en figuurlijk). Op mijn zestiende ontdekte ik tijdens een tussenuur op school het forum van iemand die ook graag absurde, humoristische verhaaltjes schreef en al snel kwam ik via hem op (het inmiddels ter ziele) verhalensite.com terecht; een platform waar hobbyschrijvers hun zelfgeschreven verhalen en gedichten publiceerden, die dan vervolgens door andere leden becommentarieerd konden worden.

Daar ging een wereld voor me open. Er werd in alle genres geschreven en er kwam waardevolle feedback van de lezers. Zelf was ik inmiddels verknocht aan fantasyboeken en zoals zoveel jonge, beginnende schrijvers stortte ik me op serieuze fantasyverhalen. Ik ontdekte hoe leuk ik het vond om ook serieuze(re) verhalen te schrijven én om met taal bezig te zijn. Dankzij de feedback die ik kreeg en door zelf kritisch te zijn heb ik me in de jaren daarna echt weten te ontwikkelen. (Maar ik ben nog steeds een hobbyist!)

En toen

De interesse voor echte fantasy is inmiddels verschoven naar het “fantastische genre” waar ik me tegenwoordig liever richt op sciencefiction, magisch realisme en horror. Al ga ik ook graag de uitdaging aan om in een ander genre te schrijven, zolang het maar iets is dat ik zelf ook zou willen lezen.

De laatste jaren heb ik (naast de verhalen die ik met Jarl schrijf) vooral wedstrijdinzendingen geschreven en af en toe met succes: bij de wedstrijd “Heel Nederland Schrijft een Boek” won ik twee rondes, er staan verhalen van mijn hand in verhalenbundels Voor de Duvel niet bang (2020) en De Fatale Date (2021) en als onderdeel van De Gemene Delers sta ik in de bundel Stroomstootjes (2020).

Er liggen nog veel ideeën voor langere verhalen op stapel (sommige ook al deels geschreven), maar de echte discipline om daar ook langere tijd aan te werken moet ik nog vinden. Deadlines van verhalenwedstrijden helpen mij daar wel bij, al is het vaak wel last minute dat ik mezelf er echt toe kan zetten om aan het schrijven te gaan. Hopelijk motiveert deze website me ook om meer te gaan schrijven.

En verder

Naast schrijven zijn er nog veel andere dingen waar ik me graag mee bezighoud (en wellicht is het ook daarom dat ik zelden de rust kan vinden om te gaan schrijven). Eén van mijn grootste andere hobby’s is bier brouwen met mijn broertje onder de naam Kerstenat. Daarnaast kijk ik graag films en series – vooral binnen het fantastische genre – en als de televisie uit staat heb ik muziek aan staan. Lezen doe ik ook graag, maar te weinig.

En de rest van mijn vrije tijd gaat uit naar leuke dingen doen met familie en vrienden; meestal onder het genot van een (speciaal)biertje. Er is ieder weekend wel een (verjaardags)feestje of een andere activiteit; spellen- en filmavonden, concerten en festivals, speciaalbierproeverijen en ga zo maar door.

Uiteraard moet er ook nog gewerkt worden; dat doe ik bij een grote uitgeverij van vaktitels waar ik als applicatie-/systeembeheerder werkzaam ben.


Top 5 favorieten (met een beetje valsspelen):

Boeken(reeksen): Anderland, The Road, Duin, Van Koningen en Tirannen, Het Meten van de Wereld (ná de boeken die ik met Jarl schrijf, natuurlijk!)

Stripboeken(reeksen): Aquablue, DMZ, Gummbah, Jason, Prometheus, Saga

Films:

  • Scifi: District 9, Rise of the Planet of the Apes, The Road, Ex Machina, Arrival
  • Horror: The Thing (1982), The Fly, Alien, The Shining, [Rec], Night of the Living Dead (1968)
  • Comedy: Shaun of the Dead, Hot Fuzz, Braindead, Guest House Paradiso, The Royal Tenenbaums, Monty Python and the Holy Grail
  • Anime: Akira, Tekkon Kinkreet, Howl’s Moving Castle, Spirited Away, Vampire Hunter D: Bloodlust
  • Overig: Take Shelter, The Big Short, Whiplash, Pan’s Labyrinth, Le Fabuleux Destin d’Amélie Poulain
  • Zo-slecht-dat-het-goed-is: The Room, House of the Dead, Undead, Plan 9 From Outer Space, Slugs

Series: Breaking Bad, The Office US, Utopia (Channel 4), Black Mirror, Game of Thrones (ja, ondanks dat laatste seizoen…)

Muziek: kijk hier maar

Spellen: Magic the Gathering, Nemesis, Exploding Kittens, Pandemic, Cards Against Humanity